En kamp tillsammans - hur engagemang blir livsviktigt i pandemins Sverige

Publicerad 2020-11-06
Mark Levengood och texten En kamp tillsammans
"En kamp tillsammans" sänds 9 november kl 21.30, SVT1. Programledaren Mark Levengood besöker projekt som erhållit stöd från Radiohjälpens insamling för riskgrupper i pandemin. Foto: SVT

I filmen ”En kamp tillsammans” får vi möta flera av de vardagshjältar som gör skillnad, tack vare allmänhetens gåvor till Radiohjälpens insamling för riskgrupper i pandemin. Filmen sänds måndag 9 november i SVT1 kl 21.30.

”Om ni kan fortsätt bidra till Radiohjälpens insamling, gör det jättegärna", säger programledaren Mark Levengood. Han tillägger att det fortfarande inte är över. ”Drabbas inte av missmod. Det är en fortsatt kamp. Men det är en kamp tillsammans.”

Insamlingen för riskgrupper i pandemin och stödet till civilsamhället påbörjades av Radiohjälpen i mars när pandemin slog till med full kraft i Sverige. Insamlingen skedde framför allt under påskafton och tv-programmet ”En kväll tillsammans”, som leddes av Mark Levengood. Nu har han rest runt i landet och träffat flera av alla fantastiska hjältar som gör skillnad. Filmen sänds första gången måndag 9 november i SVT1 kl 21.30, och finns också att se i SVT Play samma dag.

”Ett stort tack till alla er som bidragit, men också till alla er som kämpar på”, säger Kristina Henschen, generalsekreterare för Radiohjälpen. ”Det är glädjande att vi på Radiohjälpen har kunnat göra sådan viktig skillnad när krisen är ett faktum."

Sammanlagt har Radiohjälpen fördelat mer än 39 miljoner kronor för riskgrupper i pandemin i Sverige. Insamlingen har möjliggjort ett omfattande och varierande stöd, och har fördelats genom ett ansökningssystem till svenska civilsamhällesorganisationer.

I filmen möter vi bland annat Svenska Röda Korset och dess satsningar för att avlasta sjukvården, Rädda Barnens digitala fritids, organisationen MINDs äldrelinje som syftar till att bryta isoleringen, och organisationen ECPATs arbete mot online-övergrepp av barn som tillbringar mer tid framför datorerna under pandemin. Människor med funktionsnedsättning har genom olika projekt erhållit stöd för anpassade initiativ, till exempel föreningen Neuro. Det största bidraget har tilldelats Sveriges Stadsmissioner som bistår samhällets mest sårbara grupper.

Läs mer om de projekt som erhållit stöd från Radiohjälpens insamling för riskgrupper i pandemin här.

Det går fortfarande att bidra till Radiohjälpens insamling för riskgrupper i pandemin.

Swisha till 90 1950 6 och märk betalningen ”tillsammans”. Ett varmt tack för att du är med och gör skillnad.

Sändningstider: Måndag 9 november SVT1 kl 21.30, Söndag 15 november SVT1 kl 17.10 (repris), Finns i SVT Play från 9 november kl 02.00.

Radiohjälpens film "En kamp tillsammans" är producerad av Nordisk Drama & Dokumentär Fredrik Stattin. Exekutiv producent: Anders Wistbacka. Ansvarig utgivare Thomas Nilsson, SVT.

Publicerad 2020-11-06
Uppdaterad 2020-11-06

Aktuellt

Sök praktik hos Radiohjälpen

Sök praktik hos Radiohjälpen

Letar du efter en spännande praktikplats till hösten 2025, eller känner du någon som gör det?...

published-icon
2025-02-10
Så lindrar du nöden för barn i Mellanöstern

Så lindrar du nöden för barn i Mellanöstern

Radiohjälpen har startat en appell för att lindra nöd och rädda liv och bevara mänsklig värdighet...

published-icon
2025-02-07
Insamling för Världens Barn under Melodifestivalen 2025

Insamling för Världens Barn under Melodifestivalen 2025

Lidande bland barn i världen ökar. Allt fler barn hungrar, barn tvingas från sina hem och många...

Världens Barn
published-icon
2025-01-31
Läs fler nyheter