Nytt miljonstöd till riskgrupper i pandemin
Radiohjälpens insamling för riskgrupper i pandemin fortsätter att engagera runt om i landet. Nio projekt får nu dela på sammanlagt på 8,7 miljoner kronor från Radiohjälpen. Sammanlagt har ca 47,8 miljoner kronor fördelats från Radiohjälpen för att lindra pandemins konsekvenser i Sverige.
Den omfattande insamlingen för riskgrupper i pandemin fortsätter att stödja organisationer som bistår utsatta grupper i landet. Tack vare betydande julgåvor samt ett extra tillskott från Kronprinsessan Victorias fond kan nio projekt fortsätta sin verksamhet med Radiohjälpens stöd.
Intresset var stort när Radiohjälpen öppnade upp för möjligheten att söka tilläggsmedel för de projekt som redan tidigare erhållit medel. 17 ansökningar inkom om totalt 37 464 242 kr.
Sammanlagt erhöll nio projekt medel från insamlingens kvarvarande medel om 3 068 120 kr samt 5 690 876 kr från Kronprinsessan Victorias fond som riktas för barn och unga med funktionsnedsättning som exempelvis psykisk ohälsa.
Hela listan på de organisationer som erhållit stöd finns här.
Beviljade projekt som får extra stöd:
Majblommans Riksförbund - Stödjer barn i Sverige som lever i barnfattigdom
Erhåller 3 000 000 kr
Medel från Radiohjälpen går oavkortat till Bedas fond och delas ut i ekonomiskt stöd till barn som växer upp i barnfattigdom i Sverige. Bedas fond är en central fond som Majblommans riksförbund har inrättat för att jämna ut fördelningen av ekonomiskt stöd och se till att insamlade medel hamnar hos de barn som behöver mest stöd.
Convictus
Erhåller: 700 000 kr
Serverar måltider och dela ut hygienartiklar och skyddsutrustning, ge samhällsinformation och sjukdomspreventiv information. Lindrar nöd och ger omtanke. Kompenserar för nedstängda aktiviteter, samlingsplatser och stödjande aktiviteter som övriga civilsamhället och religiösa samfund och andra aktörer brukar erbjuda. Vissa dagar kommer vår mobila kvinnofrid finnas på plats och ta hand om utmaningar relaterade till det. Hjälpa till att navigera i det stöd myndigheter och andra samhällsaktörer tillhandahåller. Stödja deltagarnas kontakter med myndigheter, familj, sjukvården mm.
Jontefondens Insamlingsstiftelse – Fortsatt stöd för transplanterade
Erhåller: 735 000 kr
Stödet avser transplanterade barn och ungdomar (upp till 25 år), syskon och deras föräldrar samt eventuella bonusföräldrar. Alla medlemmar i familjen är påverkade av den svåra sjukdom familjen belastas av, de begränsas på samma sätt som den sjuke. Det förväntas inte ske några förändringar av pandemiläget för Jontefondens familjer under 2021. Barn under 16 år kan inte vaccineras i nuläget då vaccinet inte är godkänt för barn. Behovet av stöd är enormt och fonden upplever ett större behov av hjälp och stöd nu än när landet befann sig i pandemins initialskede.
Mind – Äldrelinjen
Erhåller: 636 000 kr
Organisationen Mind tar emot samtal på Äldrelinjen. Minds stödlinjer minskar det psykiska lidandet genom att människor kan ta kontakt anonymt och därmed vågar tala öppet om hur de mår. Det medmänskliga stödet ges av volontärer, vilket skiljer detta från ett professionellt samtal inom vården.
Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté - ParaPeppa vidare!
Erhåller: 622 581
Fortsatt stärkning av utbudet av digital träning för personer med funktionsnedsättning, möta erbjudanden och förfrågningar om samverkan samt att säkerställa vår organisations förmåga att bibehålla verksamheten långsiktigt. Filmerna finns på ParaPepp på Parasport Sveriges Facebook-sida och på Special Olympics Swedens Facebook-sida som riktar sig till personer med intellektuell funktionsnedsättning. På Youtube finns alla klipp i en spellista.
Ecpat Sverige - Stödlinje för barn och unga
Erhåller: 836 000 kr
Stödet går till Ditt Ecpat, och finns samlad på plattformen dittecpat.se där barn och unga, förutom rådgivning, kan få information om hur de själva kan kontakta plattformar och få svar på vanliga frågor kring kränkningar av barn på nätet.
Riksföreningen Sveriges Stadsmissioner– Fortsatt stöd till utsatta
Erhåller: 1 478 330 kr
Akut hjälp för personer i utsatta livssituationer. Gruppaktiviteter har ställts in, fokus har flyttats från långsiktiga förändringar för besökare till att hantera kortsiktiga akuta situationer. Till största del har det handlat om utlämning, utkörning av gratis mat och matkassar. Deltagaren får mat och ett samtal, sedan gör man plats för nästa besök.
Fryshuset - Stötta unga som riskerar hamna i psykisk ohälsa på grund av Coronapandemin
Erhåller: 622 086 kr
Verksamheter kan ske på flera orter, även digitalt. Drogförebyggande arbete, terapeut, samtalsgrupper mm.
Maskrosbarn - Förstärkning av onlinestöd
Erhåller: 244 000 kr
Insats mot psykisk ohälsa. Digitala kuratorer för isolerade barn som lever i familj med missbruk.
Röda Korset
Erhåller 700 000 kr
Förlängning för att möta förändrade behov och fortsatt psykosocialt och hälsofrämjande stöd inom hälso- och sjukvården på 60 platser i landet. Volontärer erbjuder stöd och hjälp till patienter, anhöriga och besökare, ofta i sjukhusens entréer och på akutmottagningar, hospice, vårdcentraler och sjukresebussar.
Vill du fortsätta skänka till Radiohjälpen? Swisha till 90 1950 6 och märk din gåva "Tillsammans". Tack!
Uppdaterad 2022-06-13
Aktuellt
Världens Barn - Återblicken 29/12
Henrik Kruusval sammanfattar året med Världens Barn den 29/12 kl.18:15 i SVT1 och SVT...
Hela Sverige har bidragit – 60 miljoner kr till Musikhjälpen 2024
Tillsammans skapade publiken 1 046 677 engagemang, vilket gav 60 070 658 kr till insamlingen med...
Så funkar Musikhjälpen
Nu är det dags för en av årets höjdpunkter: Musikhjälpen. Den 9-15 december äger Musikhjälpen 2024...