Så funkar Musikhjälpen

Publicerad 2024-12-10
MH2023 - torget Foto Daniel Stigefelt Sveriges Radio
Kärlekens torg i Växjö 2023. Foto: Daniel Stigefelt/Sveriges Radio

Nu är det dags för en av årets höjdpunkter: Musikhjälpen. Den 9-15 december äger Musikhjälpen 2024 rum i Sundsvall. Här är nästan allt du behöver veta.

Temat

Musikhjälpens tema för 2024 är: Alla har rätt att överleva sin graviditet. Musikhjälpen byter tema varje år, men väljer alltid att fokusera på en undanskymd mänsklig katastrof. Ibland återkommer vi till teman, 2013 hade Musikhjälpen temat ”Alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet".

Mödradödlighet är en undanskymd katastrof i skuggan av ett ökande antal krig och konflikter i världen. Även klimatkatastrofer, fattigdom och diskriminering gör att gravida inte får tillgång till den vård de behöver. Varannan minut dör en kvinna i världen kopplat till graviditet och förlossning. Mellan år 2000 och 2015 minskade mödradödligheten i världen, men sedan bröts trenden. Att säkerställa kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter och hälsa är grundläggande för individen, familjen men också för hela samhället. En trygg graviditet och en säker förlossning är viktiga jämlikhets- och jämställdhetsfrågor.

Vilket tema som ska väljas diskuteras fram av Musikhjälpen under året. Talesperson för temat är Radiohjälpens generalsekreterare, som leder arbetet med att säkra att insamlade medel går till projekt i enlighet med temat. Läs mer om temat här.

Staden

Många städer är intresserade av att ta emot Musikhjälpen. Städerna brukar anmäla intresse genom att kontakta Musikhjälpen, som säkerställer att förutsättningar finns för en veckas direktsändning i radio och tv.

Datum

Musikhjälpen äger rum i december. I år äger Musikhjälpen rum den 9-15 december.

Programledare och innehåll under sändning

Vilka som blir programledare beslutas av public service-bolagens ansvariga utgivare för Musikhjälpen. Public service-bolagen ansvarar även för allt som är publicistiskt innehåll under sändningen, som tex val av artister, gäster och diskussioner.

Insamlingen och engagemanget

Stiftelsen Radiohjälpen är ansvarig för insamlingen. Radiohjälpen skapades av public service-bolagen 1939 (Stiftelsen 1966) och har till uppgift att i samråd med Sveriges Television AB, Sveriges Radio AB och Sveriges Utbildningsradio AB samordna radio- och tv-bolagens insamlingsverksamhet för humanitärt ändamål. Det är därför endast Radiohjälpens bankkonto och swishkonto som får användas. Det är också Radiohjälpen som administrerar de digitala insamlingsbössorna.

Projekten som får stöd

Varje insamling har särskilda projektkriterier, som vägleder vart de insamlade pengarna går. Årets kriterier finns att läsa här.

Här kan du se vilka projekt som fick stöd från förra årets Musikhjälpen, på temat ”Ingen ska behöva dö av hunger”.

Radiohjälpen samarbetar med professionella och kompetenta partnerorganisationer för att varje insamlad krona ska komma till mest effektiva användning. Organisationerna söker medel från insamlingen, och Radiohjälpen kontrollerar och bedömer ansökningarna innan beslut fattas av styrelsen. Styrelsen är inte arvoderad. Radiohjälpen inhämtar även projektrapportering och finansiella oberoende kontroller, revisioner, från varje projekt.

Här kan du läsa om hur Radiohjälpen arbetar 2022 - 2025.

Så bidrar du

Swisha till 90 19 506, märk din gåva ”Musikhjälpen”. Du kan starta din egen digitala insamling här. Tack!

Publicerad 2024-12-10
Uppdaterad 2024-12-10

Aktuellt

Världens Barn - Återblicken 29/12

Världens Barn - Återblicken 29/12

Henrik Kruusval sammanfattar året med Världens Barn den 29/12 kl.18:15 i SVT1 och SVT...

Världens Barn
published-icon
2024-12-19
Hela Sverige har bidragit – 60 miljoner kr till Musikhjälpen 2024

Hela Sverige har bidragit – 60 miljoner kr till Musikhjälpen 2024

Tillsammans skapade publiken 1 046 677 engagemang, vilket gav 60 070 658 kr till insamlingen med...

Musikhjälpen
published-icon
2024-12-16
Stöd till 49 projekt i Sverige beviljade

Stöd till 49 projekt i Sverige beviljade

Personer med funktionsnedsättning har samma rätt som alla andra att delta i fritidsaktiviteter. De...

published-icon
2024-12-05
Läs fler nyheter