Vår styrelse

Enligt Radiohjälpens stadgar ska styrelsen bestå av sju ledamöter och sex suppleanter. Fyra ledamöter och två suppleanter representerar de olika programbolagen. Övriga ledamöter sitter i styrelsen i personlig kapacitet och har kompetens och erfarenhet från biståndsområdet eller relaterad forskning. Den verkställande direktören för Sveriges Television (SVT) är enligt stadgarna alltid ordförande. Representanter från Sveriges Radio (SR) och Utbildningsradion (UR) har ordinarie platser i styrelsen. Programbolagen utser själva sina representanter medan övriga styrelsemedlemmar utses av SVT:s styrelse på förslag av Radiohjälpens styrelseordförande.

Styrelsens huvudsakliga uppgifter är det övergripande och strategiska ansvaret för verksamhetens olika delar, dess strategier och projektstöd. Jävsbestämmelserna innebär att beslutsför styrelseledamot inte får delta vid styrelsens beslut om det föreligger risk för jäv. Det åligger varje styrelseledamot att snarast meddela styrelsens ordförande om förhållanden som kan medföra att ledamot betraktas som jävig, eller om det finns risk för jäv. Detta protokollförs. Ingen ledamot eller suppleant erhåller arvode för sin insats i Radiohjälpens styrelse.

Styrelseledamöter

Anne Lagercrantz

Ordförande Verkställande direktör på SVT sedan 1 november 2024. Anne kommer från rollen som vice vd på SVT med övergripande ansvar för AI på SVT, säkerhet och beredskap, digital tjänsteutveckling, analys och data samt planering. Hon har tidigare varit bland annat chef för TV4 Nyheterna, chef för Ekoredaktionen på Sveriges Radio samt chef för SVT:s hela nyhets- och sportverksamhet. Anne är även ordförande för branschorganisationen Utgivarna och vice ordförande för Konstruktiva Institutet vid Århus Universitet. Fil kand i statsvetenskap vid Stockholms universitet och studier i politisk kommunikation på Lewis & Clark College i Oregon, USA.

Gabriel Byström

Vice ordförande Chef för Sveriges Radios vd-enhet, innan dess bland annat kulturchef på Göteborgs-Posten under åren 2006-2015 och chef för P4 Skaraborg. Gabriel har arbetat som journalist sedan början av 90-talet och också skrivit böcker om utvecklingen i framförallt Ungern (Tystnadens triumf 2014, Med Guds hjälp 2017). Tilldelades Axel Liffner-stipendiet av Aftonbladet 2014 och Frihetspennan av Stiftelsen Torgny Segerstedts minne 2016. Gabriel är journalistutbildad på Skurups folkhögskola och har också studerat vid universiteten i Göteborg, Sundsvall och Stockholm.

Ledamöter

My Goland

Ledamot My är chefsjurist för SVT sedan 2021. Hon har en bakgrund inom juridik, media och kultur och då hon började på SVT kom hon närmast från en roll som chefsjurist för Schibsteds svenska verksamheter, vilken hon hade under 12 år (2009-2020). Dessförinnan har hon arbetat på advokatbyrå, och tidigare som teaterproducent och projektledare inom kultursektorn. My har en jur. kand och en fil. kand i medie- och kommunikationsvetenskap, filmvetenskap och statsvetenskap från Stockholms universitet, samt en MBA från Handelshögskolan i Stockholm. Hon har genom sina olika uppdrag suttit i ett flertal styrelser, framförallt i mediabranschen.

Per Bergkrantz

Ledamot Vice vd på Utbildningsradion. Tidigare har Per varit vd på NPP Reklambyrå och dessförinnan var han under många år marknadsdirektör på Systembolaget, där han byggde upp den strategiska plattformen. Under sina år på Systembolaget startade han även IQ Initiativ AB som ett led i Systembolagets ökande ansvarstagande i samhället. Under sin karriär har han belönats med mer än 25 utmärkelser inom kommunikation, varav 2 Guldägg.

Pia Bernhardson

Ledamot Pia Bernhardson är sedan 1 februari 2024 folkbildningschef på Utrikespolitiska institutet och arbetar där med forskningskommunikation samt folkbildande verksamhet i internationella frågor. Pia är journalist och har tidigare arbetat på SVT med nyheter och fördjupande journalistik inom inrikes- och utrikesbevakning som reporter, redaktör, producent och chef. Hon har bland annat varit redaktionschef för Agendaredaktionen, samt utvecklat programformat och producerat dokumentärer. Från 2017 till 2023 var Pia utrikeschef på SVT Nyheter.

Pernilla Leviner

Ledamot Pernilla Leviner är professor i offentlig rätt med inriktning mot barnrätt och socialrätt på Juridiska fakulteten vid Stockholms universitet. Hon är föreståndare för Barnrättscentrum, en tvärvetenskaplig forskarmiljö med inriktning på frågor som rör barns livsförhållanden och rättigheter. Utöver att forska och undervisa på universitetet har Pernilla under senare år haft flera uppdrag som expert i lagstiftningsutredningar och har på olika sätt stöttat organisationer som arbetar med barns rättigheter. För närvarande är Pernilla också prodekan för utbildning vid Juridiska fakulteten.

Suppleanter

Martin Ärnlöv

Suppleant Generalsekreterare för Svenska Röda Korset sedan mars 2018, och närmast dessförinnan VD för Bräcke diakoni 2008-2018. Martin är i grunden civilekonom med 15 års inledande yrkeserfarenhet från multinationella företag. Han har på senare år också haft styrelseroller inom IM (Individuell Människohjälp) och Ersta Sköndal Bräcke Högskola, och är även styrelseordförande i Famna.

Daniel Grahn

Suppleant Generalsekreterare för barnrättsorganisationen Erikshjälpen sedan april 2015. Daniel är i grunden journalist med 30 års redaktionell erfarenhet från Jönköpingsposten, Expressen, SVT och Dagen, mestadels som redaktionell ledare och vd. Han har även funnits med i Pressens Opinionsnämnd, Stora journalistprisets jury samt Tidningsutgivarnas styrelse. Idag är han även ledamot i styrelsen för Riksinsamlingen för Världens Barn, Human bridge och EuroAcademy.

Staffan Smedby

Suppleant Staffan Smedby är chef för Enheten för demokrati och mänskliga rättigheter vid Sida. Under sina många år vid Sida har han arbetat som både handläggare, rådgivare och chef med olika regioner och tematiska frågor som fokus. Han har också arbetat i fält i Latinamerika för FN och för Sida. Staffan har en utbildning från Uppsala universitet med inriktning på statsvetenskap.

Karin Tideström

Suppleant De senaste åren har Karin arbetat som koordinator, projekt- och processledare i SVT:s programledning. I nuvarande roll leder hon div projekt och utredningar på strategisk nivå såsom varumärkesstrategier, organisationsutredningar och årsprocesser. Karin administrerar, koordinerar och processleder arbetet inom Programledningen och har också suttit i Kunskapskanalens styrgrupp. SVT-karriären är nästan 30 år och har gått från rekvisitör inom drama via olika chefsroller inom produktion och försäljning, och även några år som projektledare och webbredaktör för nya tjänster såsom Öppet arkiv och SVT Flow. Karin har förutom ämnesstudier i film och ekonomi också examen som samtalscoach och idrottslärare.

Åsa Regnér

Suppleant Åsa Regnér är generalsekreterare för Rädda Barnen och har haft flera olika ledande ställningar med fokus på rättighetsfrågor, i Sverige och internationellt. Hennes senaste uppdrag var som assisterande generalsekreterare i FN och biträdande chef för FN:s kvinnoorganisation UN Women. Åsa har också varit chef för UN Women i Bolivia och generalsekreterare för RFSU. Mellan 2014 och 2018 var hon Sveriges barn-, äldre- och jämställdhetsminister, där hon bland annat aktivt deltog i arbetet med att göra barnkonventionen till lag i Sverige 2020.

Sofia Taavitsainen

Suppleant Sofia Taavitsainen är ansvarig för samhällskontakter på Sveriges Radio sedan 2022 och ansvarar för dialogen med såväl nationella minoriteter, civilsamhället som beslutsfattare. I rollen ingår också att följa aktuell medielagstiftning på både nationell och EU-nivå. Sofia har magisterexamen från Europaprogrammet på Södertörns högskola med inriktning etnologi. Hon har varit ansvarig utgivare på Sveriges Radio och SVT och har arbetat inom journalistiken i tjugo års tid. Hon har bland annat varit ansvarig för utbudet på minoritetsspråk på SVT och kanalchef på SR Stockholm.